Skip to main content
LVU, LVM, LPT

Efter LVU får familjehemsföräldrarna vårdnaden

Hej,

Min dotter är omhändertagen enligt LVU och nu har socialtjänsten bestämt att familjehemsföräldrarna ska få vårdnaden om henne. Kan socialtjänsten bestämma det?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

När ett barn bereds vård enligt LVU är utgångspunkten att barnet ska återförenas med sina föräldrar när syftet med vården är uppnått. Om vården pågår under lång tid kan det emellertid vara påfrestande för barnet att inte veta var han eller hon hör hemma och om han eller hon kommer att få stanna i familjehemmet. Om det är nödvändigt för barnets trygghet, kan socialtjänsten därför bestämma att vårdnaden ska flyttas till familjehemsföräldrarna när barnet har varit placerad i samma familjehem under tre år. Om din dotter varit placerad i samma familjehem under tre år, kan socialtjänsten alltså bestämma att vårdnaden ska överflyttas till familjehemsföräldrarna.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply