Skip to main content
Arvsrätt och testamente

Vad betyder fri förfoganderätt i testamente?

Hej,

Vad innebär det att jag ärver med fri förfoganderätt?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Att du ärver med fri förfogande innebär att du ärver framför din avlidne makes arvingar. Du har därför ett visst ansvar gentemot dessa. I praktiken får du emellertid i princip använda arvet som du önskar och kan exempelvis förbruka eller sälja den aktuella egendomen. Det som skiljer fri förfoganderätt från äganderätt är att du inte får testamentera bort arvet och inte heller väsentligen minska det genom gåva utan att ta hänsyn till din avlidna makes arvingar.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply