Skip to main content
Arvsrätt och testamente

Enskild egendom i testamente eller gåvobrev

Hej,

Jag och min fru vill att vår son ska få vår släktgård. Vi vill att gården ska stanna i familjen och vill därför inte att hans fru ska få gården. Hur gör vi om vi vill ge det bara till vår son?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Om ni ger bort släktgården som en gåva, kan ni skriva ett gåvobrev där ni förenar gåvan med villkoret att den ska vara er sons enskilda egendom. Om ni istället vill att er son ska ärva släktgården, kan ni uppställa motsvarande villkor i ett testamente. Att släktgården är er sons enskilda egendom innebär att den inte ingår i den bodelning ska ske om äktenskapet mellan er son och hans fru upplöses. Om uppställer villkoret att er son får eller ärver gården som sin enskilda egendom, kan hans fru alltså inte göra anspråk på gården vid en eventuell skilsmässa.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply