Skip to main content
Målsägandebiträde, Särskild företrädare, Skadestånd

Måste jag betala rättegångskostnader när jag anmäler brott?

Hej,

Riskerar jag att behöva betala för rättegången om jag anmäler ett brott som jag blivit utsatt för?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

När du anmäler ett brott, inleds normalt en förundersökning. I förundersökningen utreder polisen om det finns förutsättningar att väcka åtal. Det är därefter en åklagare som bestämmer om åtal ska väckas. Denna process kan aldrig kosta något för dig.

Om åklagaren beslutar att väcka åtal, är det åklagaren som driver processen i domstol och försöker få gärningspersonen dömd för brott. Ett sådant åtal kallas för ett allmänt åtal. Du betalar inte för åklagarens arbete och kan inte heller bli skyldig att ersätta gärningspersonens kostnader i ett allmänt åtal. I fråga om vissa brott, exempelvis sexualbrott och misshandel, kan du även ha rätt till ett målsägandebiträde, det vill säga en advokat eller annan jurist som betalas av staten. Om du inte har rätt till ett målsägandebiträde, men ändå vill ha en jurist som företräder dig i processen, är utgångspunkten att du själv måste betala för detta.

Om åklagaren beslutar att inte väcka åtal, kan du väcka enskilt åtal. Om du beslutar att väcka enskilt åtal tar du emellertid en ekonomisk risk. Om du förlorar rättegången, kan du nämligen bli skyldig att betala för både dina egna och gärningspersonens rättegångskostnader.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply