Skip to main content
Målsägandebiträde, Särskild företrädare, Skadestånd

Jag är målsägande i en rättegång, men vill inte vara med på rättegången. Måste jag…

Hej,

Jag är målsägande i en rättegång, men vill inte vara med på rättegången. Måste jag det?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Utgångspunkten är att målsägande inte är skyldig att närvara vid rättegång. Undantag från denna utgångspunkt föreligger emellertid om målsägande har fått en kallelse, vilket ofta är fallet. Om du har fått eller får en kallelse måste du närvara vid rättegången och kan annars bli skyldig att betala ett så kallat vite, en sorts avgift vars belopp ska framgå av kallelsen. Om du av någon anledning, exempelvis sjukdom, inte kan närvara vid rättegången, måste du därför meddela domstolen detta. Om du känner att du behöver stöd under rättegången, har du rätt att ha med en stödperson. Stödpersonen är endast där för att ge dig stöd och kan exempelvis vara en vän eller släkting. I vissa fall kan du även ha rätt till ett målsägandebiträde, en advokat eller jurist som är där för att tillvarata dina rättigheter och föra din talan i rättegången. Du kan prata med polis eller åklagare angående dina möjligheter att få ett målsägandebiträde. Om du känner dig orolig över din eller närståendes säkerhet innan, under eller efter rättegången ska du berätta detta för polisen, som kan vidta åtgärder för att garantera din säkerhet.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply