Skip to main content
Boende & umgänge

När får barn bestämma var de vill bo?

Hej,

Mina föräldrar har bestämt att jag ska bo hos dem lika mycket, men jag vill bara bo hos pappa, kan de tvinga mig att bo hos mamma?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Dina föräldrar har vårdnaden om dig, vilket innebär att de är skyldiga att ta hand om dig. Dina föräldrar har också rätt att bestämma om dig, men måste ta hänsyn till dina synpunkter och önskemål. I princip gäller att dina föräldrar måste ta allt mer hänsyn till vad du vill ju äldre du är. Beroende på din ålder kan du dock ha rätt att föra en självständig talan i domstol i vissa frågor. I mål om tvångsvård enligt LVU har du exempelvis sådan rätt från 15 års ålder. När det kommer till frågor om boende kan du däremot inte föra talan i domstol själv. Om du inte känner att dina föräldrar tar hänsyn till vad du vill, kan du exempelvis vända dig till någon på din skola eller till socialtjänsten för att få hjälp.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply