Skip to main content
Boende & umgänge

Mitt barn vill inte bo hos mig

Hej,

Jag och min exfru har kommit överens om att vår dotter ska bo hos mig var tredje vecka, men min dotter vill inte längre vara hos mig. Min exfru tycker också att hon borde bo hos mig ibland och försöker övertala henne, men vill inte tvinga henne. Kan jag kräva att hon ska bo hos mig?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Barn har rätt att få sin vilja hörd

Som utgångspunkt gäller överenskommelsen mellan dig och din exfru och du kan kräva att din exfru gör sitt bästa för att förverkliga överenskommelsen er emellan. Beroende på hur gammal din dotter går det inte att kräva att hon, mot sin vilja, ska bo hos dig. Även om det är ni som föräldrar som bestämmer om er dotter så har hon en rätt att få sin vilja hörd i dessa frågor.

Försök förstå

Det är naturligt att du känner dig ledsen och besviken över att din dotter inte vill bo hos dig. Det är viktigt att respektera hennes vilja, även om det är svårt för dig. Du kan försöka prata med din dotter om varför hon inte vill bo hos dig. Var lyhörd för hennes känslor och försök att se saker ur hennes perspektiv. Det finns även hjälp att få genom olika stödinsatser via socialtjänsten att bemöta din dotter.

Justera överenskommelsen

Du kan också prata med din exfru om att ni tillsammans kan hitta en lösning som gör att din dotter känner sig trygg och mår bra. Kanske kan ni komma överens om att din dotter bor hos dig en del av tiden, men inte lika ofta som ni hade kommit överens om tidigare.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply