Skip to main content

Hej,

Min syster har en intellektuell funktionsvariation och blev utnyttjad och lurad på en stor summa pengar av en kille hon träffade. Vi polisanmälde ärendet och det är snart dags för rättegång. Jag är orolig för hur min syster ska klara sig under rättegången och undrar om hon kan få stöd av exempelvis en advokat?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Målsägandebiträde

Din syster skulle kunna ha rätt till ett målsägandebiträde, en jurist eller advokat som kan hjälpa och stötta henne under förundersökningen och rättegången. Ett målsägandebiträde kan förordnas den som blivit utsatt brott. Målsägandebiträde förordnas i princip alltid i fråga om vissa brott, såsom misshandel eller sexualbrott. Utifrån informationen i din fråga låter det som att det brott som kan vara aktuellt i din systers fall är ocker, det vill säga att killen hon träffade har utnyttjat hennes oförstånd för att bereda sig en förmån. Målsägandebiträde brukar vanligtvis inte förordnas i mål om ocker, men det är målsägandens, det vill säga din systers, behov som avgör om hon kan få ett målsägandebiträde. I din systers fall finns det två omständigheter som talar för att hon skulle kunna få ett målsägandebiträde, dels hennes intellektuella funktionsnedsättning, dels hennes personliga relation med gärningspersonen. Det är dock tingsrätten som, utifrån en helhetsbedömning av omständigheterna i din systers fall, bestämmer om hon har behov av ett målsägandebiträde.

Åklagaren kan hjälpa din syster att ansöka om ett målsägandebiträde. Om hon vill, kan hon önska att en särskild jurist ska vara hennes målsägandebiträde. Vi på Familjerättsadvokaterna är specialiserade på att tillvarata dina rättigheter som målsägande och hjälper till med yrkande om skadestånd under själva rättegången.

Stödperson

Om din syster inte får ett målsägandebiträde, kan hon ha rätt till en stödperson som får vara med under förhör och under rättegången. En stödperson är inte en jurist, utan kan exempelvis vara en närstående till henne. Du skulle exempelvis kunna ställa upp som stödperson. Om det inte finns någon närstående som har möjlighet att ställa upp som stödperson, kan ni be socialtjänsten eller brottsofferjouren om hjälp.

Med vänliga hälsning
Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply