Skip to main content
Målsägandebiträde, Särskild företrädare, Skadestånd

Har mamma rätt till advokat efter trafikolycka där barn gått bort?

Hej,

Min son gick bort i en trafikolycka och nu har en förundersökning inletts mot personen som körde honom. Har jag som mamma någon rätt till stöd, exempelvis en advokat, under förundersökningen och senare under rättegången?

 

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga. Jag beklagar det inträffade.

Den möjlighet som finns för dig att få professionell hjälp under rättegången är om du har rätt till ett målsägandebiträde, det vill säga en advokat eller annan jurist som bekostas med allmänna medel. Möjligheten att förordnas målsägandebiträde som efterlevande förälder finns, men är begränsad. Åklagaren kan hjälpa dig att ansöka om ett målsägandebiträde hos tingsrätten, som bestämmer om du har rätt till ett målsägandebiträde utifrån ditt behov. Informationen i din fråga är inte tillräcklig för att jag ska kunna säga något om ditt behov av målsägandebiträde, men i slutänden är det ändå tingsrätten som bestämmer om du får ett målsägandebiträde eller inte. Om du vill att en särskild jurist som målsägandebiträde, kan du önska detta i din ansökan.  Om du inte beviljas ett målsägandebiträde, kan du kontakta socialtjänsten eller brottsofferjouren och fråga om de kan hjälpa dig med en stödperson. En stödperson är inte en jurist, utan en person från exempelvis brottsofferjouren som kan stötta dig under processen.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply