Skip to main content
Målsägandebiträde, Särskild företrädare, Skadestånd

Rätt till advokat efter trafikolycka där barn dött?

Hej,

Min son gick bort i en trafikolycka och nu har en förundersökning inletts mot personen som körde honom. Har jag som mamma någon rätt till stöd, exempelvis en advokat, under förundersökningen och senare under rättegången?

 

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga. Jag beklagar det inträffade.

Den möjlighet som finns för dig att få professionell hjälp under rättegången är om du har rätt till ett målsägandebiträde, det vill säga en advokat eller annan jurist som bekostas med allmänna medel. Möjligheten att förordnas målsägandebiträde som efterlevande förälder finns, men är begränsad. Åklagaren kan hjälpa dig att ansöka om ett målsägandebiträde hos tingsrätten, som bestämmer om du har rätt till ett målsägandebiträde utifrån ditt behov. Informationen i din fråga är inte tillräcklig för att jag ska kunna säga något om ditt behov av målsägandebiträde, men i slutänden är det ändå tingsrätten som bestämmer om du får ett målsägandebiträde eller inte. Om du vill att en särskild jurist som målsägandebiträde, kan du önska detta i din ansökan.  Om du inte beviljas ett målsägandebiträde, kan du kontakta socialtjänsten eller brottsofferjouren och fråga om de kan hjälpa dig med en stödperson. En stödperson är inte en jurist, utan en person från exempelvis brottsofferjouren som kan stötta dig under processen.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply