Skip to main content
Arvsrätt och testamente

Arv efter sambo med barn

Hej,

Min sambo har dessvärre gått bort och hans barn kräver att få sitt arv efter honom. Har jag rätt att behålla något?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga. Jag beklagar din situation.

När en sambo går bort, kan den andra sambon begära att en bodelning ska genomföras. I bodelningen delas sambornas samboegendom lika mellan dem. Förutsatt att det inte finns något samboavtal, innebär detta att bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk delas lika mellan samborna. I ditt fall innebär detta att du har rätt till hälften av samboegendomen, medan den andra hälften blir en del av din sambos kvarlåtenskap. Vid bodelningen har du dock rätt att få behålla 2 x prisbasbeloppet vid tiden för dödsfallet. År 2019 är prisbasbeloppet 46 500 kr. Förutsatt att din make gick bort 2019, har du alltså rätt att behålla 93 000 kr. Om din egen andel av samboegendomen inte överstiger 93 000 kr, har du därför rätt att behålla så mycket av din makes andel som krävs för att du ska få 93 000 kr av er samboegendom. Sambor ärver emellertid inte varandra, vilket innebär att du i övrigt inte har rätt att behålla någon del av din sambos kvarlåtenskap, om det inte finns ett testamente som ger dig sådan rätt.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply