Skip to main content

Hej,

Min expojkvän misshandlade mig, men jag vågade aldrig anmäla det. Kan jag anmäla det nu i efterhand?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Du bör alltid anmäla brott. Däremot är det inte säkert att din expojkvän kan dömas för misshandeln. De flesta brott, däribland misshandel, preskriberas nämligen efter ett visst antal år. Att brottet preskriberas betyder helt enkelt att den som begått brottet inte längre kan dömas för det. Om det brott som din expojkvän utsatte dig för har preskriberats eller inte beror dels på hur grovt brottet var, dels på hur länge sedan det var brottet begicks. Preskriptionstiden för misshandel är, beroende på hur grovt brottet anses vara, mellan två år och femton år. Du kan alltså anmäla brottet och låta rättsväsendet avgöra huruvida brottet är preskriberat eller inte.

Om du väljer att anmäla brottet och en förundersökning inleds, kan åklagaren hjälpa dig att ansöka om ett målsägandebiträde, det vill säga en jurist som hjälper och stöttar dig under förundersökningen den eventuellt efterföljande rättegången.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply