Skip to main content

Hej,

Min dotter har blivit utsatt för ett rån. Får jag vara med under polisförhör och under rättegången? Hon är 14 år.

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Förutsatt att du är vårdnadshavare till din dotter, får du närvara under polisförhör om det kan ske utan men för rättegången. Detta innebär i princip att du får närvara om du inte själv är involverad i brottet som vittne, målsägande eller misstänkt.

En rättegång är offentlig, vilket betyder att vem som helst som huvudregel får närvara under rättegången. I vissa delar kan rättegången dock hållas bakom stängda dörrar, vilket betyder att endast rätten, målsäganden och parterna i målet får sitta kvar. Rätten beslutar om stängda dörrar om det förekommer känslig information, exempelvis om någon av parternas hälsotillstånd. Som vårdnadshavare brukar du dock få sitta kvar även i dessa delar. Från huvudregeln att vem som helst får närvara finns vissa undantag, exempelvis för den som ska vittna i rättegången. Detta kan gälla även dig som vårdnadshavare, om du på något sätt är involverad i brottet.

Som stöd och hjälp under rättegången kan din dotter ha rätt till ett målsägandebiträde, det vill säga en advokat eller annan jurist vars enda uppgift är att tillvarata hennes intressen innan och under rättegången. Du och din dotter kan få hjälp av åklagaren att ansöka om ett målsägandebiträde så fort förundersökningen inletts. Om ni har något särskilt önskemål om advokat eller jurist, kan ni ange detta i ansökan.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply