Skip to main content
Arvsrätt och testamente

Kan särkullbarn kräva sin laglott?

Hej,

Jag och mina två syskon är uppvuxna med vår pappa och hans fru, vår styvmamma. Eftersom vi inte är barn till henne, har vi förstått det som att vi har rätt att få ut vårt arv direkt när vår pappa dör. Vi har emellertid kommit överens med varandra och med pappa om att avstå vårt arv till vår styvmamma. Nu när vår pappa har dött, kräver emellertid en av syskonens fru att att han trots allt ska kräva att få ut sin del av arvet. Kan hon kräva det?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Det stämmer att ni som så kallade särkullbarn, det vill säga barn till er pappa men inte till hans fru, har rätt att få ert arv direkt när er pappa dör. Din bror kan därför kräva att få sitt arv direkt, även om han tidigare sagt att han ska avstå sitt arv till förmån för er styvmamma. Jag förstår att det kan kännas som ett svek mot dig och din familj om din bror kräver att få sitt arv nu, men rent rättsligt kan han alltså göra det. Däremot kan inte din brors fru göra anspråk på arvet, utan det måste vara din bror som gör det och det blir således en fråga om vilken förmåga hans fru har att övertala honom.

Huvudregeln är att ni syskon ärver er pappas kvarlåtenskap med lika delar. Er respektive andel av kvarlåtenskapen kallas för er arvslott och ni får ut hela arvslotten om er pappa inte upprättat något testamente. Om er pappa upprättat ett testamente, kan ni emellertid endast göra anspråk på halva arvslotten, den så kallade laglotten. Om din pappa exempelvis upprättat ett testamente där han testamenterat allt till sin fru, kan din bror således endast kräva sin laglott.

Med vänliga hälsning,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply