Skip to main content

Hej,

Jag har blivit kallad till en rättegång som målsägande. Måste jag vittna under rättegången?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Eftersom du har fått en kallelse, måste du närvara under rättegången. Om du inte gör detta tvingas du betala vite, en sorts avgift vars storlek ska framgå av kallelsen. Du är däremot inte skyldig att medverka under rättegången. Som målsägande kommer du inte höras under straffansvar och domstolen kan inte tvinga dig att svara på frågor. Du kan alltså vägra svara på de frågor du får. Din berättelse kan emellertid vara en viktig del av bevisningen och om du vägrar svara på frågor kan det därför vara svårare att få den tilltalade dömd för brott.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply