Skip to main content

Hej,

Jag har blivit kallad till en rättegång som målsägande. Måste jag vittna under rättegången?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga

Skyldig att närvara vid kallelse

Eftersom du har fått en kallelse, måste du närvara under rättegången. Om du inte närvara under rättegången kan den behöva skjutas upp och du samt andra berörda parter blir då kallade till ett nytt tillfälle. Du kan även bli hämtad av polis om du inte kommer på utsatt tid. Om du inte närvarar vid rättegången kan du tvingas betala vite, en sorts avgift vars storlek ska framgå av kallelsen.

Inte skyldig att medverka under rättegången

Du är däremot inte skyldig att medverka under rättegången. Som målsägande kommer du inte höras under straffansvar och domstolen kan inte tvinga dig att svara på frågor. Du kan alltså vägra svara på de frågor du får. Din berättelse kan emellertid vara en viktig del av bevisningen och om du vägrar svara på frågor kan det därför vara svårare att få den tilltalade dömd för brott.

Med vänliga hälsningar
Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply