Skip to main content
Målsägandebiträde, Särskild företrädare, Skadestånd

Jag blev utsatt för misshandel och har nu fått veta att förundersökningen…

By juni 26, 2019juni 27th, 2019No Comments

Hej,

Jag blev utsatt för misshandel och har nu fått veta att förundersökningen har lagts ned. Jag vet vem personen är och tycker att det finns mycket bevis. Vad kan jag göra?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Om du inte är nöjd med åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen, kan du vända dig till överåklagaren och begära att beslutet överprövas. Genom överprövningen kan överåklagaren bestämma att förundersökningen ska återupptas, om överåklagaren bedömer att förundersökningen inte borde ha lagts ned.

Det finns även en möjlighet för dig att även väcka enskilt åtal, vilket i princip innebär att du själv får göra åklagarens jobb. Detta innebär att du ska bevisa att den tilltalade, det vill säga den som du anser ha gjort sig skyldig till brott, är skyldig till brottet. Genom att väcka enskilt åtal tar du emellertid en ekonomisk risk, eftersom du blir ansvarig för den åtalades rättegångskostnader om den tilltalades frias.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Stina Zakrisson

    Advokat & grundare

    Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

    Ring eller maila

    Leave a Reply