Hej,
Jag är orolig över min dotters psykiska hälsa och undrar om jag kan tvinga henne till vård? Kan jag exempelvis ansöka om LPT-vård trots att hon är under 18 år?
SVAR
Hej,
Tack för din fråga.
Som vårdnadshavare har du långtgående rätt att bestämma över din dotter och du kan således exempelvis bestämma att hon ska genomgå samtalsbehandling hos Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP. Ju äldre din dotter är, desto svårare är det förstås att tvinga henne och om din dotter inte vill genomgå den behandling som du tycker att hon behöver, kan det bli aktuellt med tvångsvård enligt LPT. Du kan inte ansöka om att din dotter ska beredas vård enligt LPT, utan det är läkare och i förlängningen förvaltningsrätten som bestämmer om din dotter ska beredas vård enligt LPT. Det du kan göra är i så fall att ta din dotter till en läkare som gör en initial bedömning om förutsättningarna för LPT är uppfyllda. Om läkaren anser att förutsättningarna är uppfyllda, tas din dotter till en psykiatrisk vårdenhet, förmodligen inom BUP. Där kommer en annan läkare slutligen pröva om din dotter ska beredas vård enligt LPT. Om läkaren anser att vården behöver pågå i mer än fyra veckor, kan hen därefter ansöka om detta hos förvaltningsrätten. Det ska dock uppmärksammas att vård enligt LPT förutsätter att din dotter lider av en allvarlig psykisk störning och att det således krävs relativt mycket för att hon ska beredas sådan tvångsvård. I första hand skulle jag därför råda dig att försöka få din dotter att genomgå samtalsbehandling eller annan behandling på frivillig väg. Om ni behöver hjälp, kan ni få hjälp av både psykiatrin och socialtjänsten.
Med vänliga hälsningar,
Familjerättsadvokaterna
Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.
Caroline Landberg är utbildad jurist vid Stockholms universitet och har bland annat uppdrag som målsägandebiträde och offentligt biträde för vårdnadshavare inom LVU. Hon agerar ombud i mål om äktenskapsskillnad, kvarsittanderätt samt barns vårdnad, boende och umgänge.