Skip to main content
Nyheter

Döms för oaktsam våldtäkt vid sexköp

Publicerad 1 maj 2019

En av bestämmelserna i den nya sexualbrottslagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2018 är oaktsam våldtäkt. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt. Lagstiftaren har haft förhoppningen att fler kommer att kunna dömas för övergrepp jämfört med tidigare, till exempel när man borde inse risken för att någon inte deltar frivilligt men ändå genomför en sexuell handling med den personen.

I oktober 2018 kom den första domen avseende oaktsam våldtäkt. Det fallet rörde en situation där en man och en kvinna träffats via Tinder och gått hem tillsammans. Det kunde inte styrkas i domstol att mannen uppsåtligen våldtagit kvinnan, men däremot slog tingsrätten fast att omständigheterna visade att mannen varit ”grovt oaktsam beträffande omständigheten att målsäganden inte deltog frivilligt”.

Oaktsam våldtäkt vid sexköp

I förra veckan prövades för första gången ett fall av oaktsam våldtäkt kopplat till sexköp och människohandel. En 69-årig man döms för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel.

Bevisningen räckte, enligt tingsrätten, inte till för att kunna döma för våldtäkt, men eftersom mannen varit grovt oaktsam till omständigheten att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation döms han istället för oaktsam våldtäkt till ett års fängelse. Rätten resonerade som så att mannen måste ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var utsatt för människohandel, och därför inte medverkade frivilligt. 

Innan den nya våldtäktslagen trädde i kraft kunde man köpa sex av någon och strunta i vilken position den här personen befann sig i. Det har ett stort signalvärde att tingsrätten nu bedömer det här som oaktsam våldtäkt, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin till DN.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/unik-dom-i-valdtaktsmal-kopplat-till-manniskohandel/

Människohandel

Bakgrunden i målet är enligt åtalet att två män från Rumänien förra sommaren förde en kvinna till Sverige i syfte att utnyttja henne i prostitution. Kvinnan såldes till ett 100-tal olika män i lägenheter uthyrda via Airbnb. Dessa två män dömdes för människohandel till fängelse i tre år och fyra månader, respektive två år och tio månader jämte utvisning. 17 olika män kunde dömas för sexköp. 

En effekt av denna dom blir förhoppningsvis att fler personer som köper sex kan räkna med strängare påföljd än bara dagsböter, vilket länge varit standard vid sexköp.

Familjerättsadvokaterna

Behöver du hjälp med Rättsprocessen?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply