Hej,
Vad händer om jag inte har råd att betala underhållsbidrag till min exman?
SVAR
Hej,
Tack för din fråga. Jag utgår från att du menar underhållsbidrag till barn.
Vad är underhållsbidrag?
Först och främst kan vi börja med att göra tydligt vad underhållsbidrag är. Underhållsbidrag är det den ena föräldern betalar till den förälder där barnet stadigvarande bor. Bor barnet lika mycket hos båda föräldrarna och kostnaderna för barnet då delas, även för inköp av kläder och liknande, behöver inte något underhållsbidrag betalas.
Underhållsbidrag ska täcka barnets kostnader
Underhållsbidraget ska täcka kostnaderna för barnet, och eftersom föräldrar har ett gemensamt ekonomiskt ansvar för ett barn, ska ni dela på kostnaderna. Hur stora kostnader ett barn innebär är olika från barn till barn. Underhållsbidraget ska täcka kostnader för boende och mat för barnet, samt fritidsintressen och medicin. I boendekostnaden räknas även exempelvis el, internet och tv in.
I beräkning av underhållet tas det hänsyn till föräldrarnas respektive inkomst, den som har en högre inkomst står för en större del av kostnaden för barnet.
På Försäkringskassans webbplats kan man ta hjälp för att räkna ut underhållsbidraget.
Betala underhållsbidrag – hur går det till?
Om ni som föräldrar är överens om underhållsbidraget handlar det om en vanlig överföring mellan er varje månad. Summan är inte skattepliktig och behöver inte redovisas på något sätt.
Slippa betala underhåll
Om ni inte är överens om hur stort underhållsbidraget ska vara kan ni ansöka om samarbetssamtal hos kommunen. Om det handlar om att den ena parten inte kan betala det som är avtalat ansöker man om underhållsstöd hos Försäkringskassan, som då betalar ut en summa för barnet varje månad. Underhållsstödet är baserat på barnets ålder och inte på de faktiska kostnaderna barnet innebär.
Den förälder som är skyldig att betala underhåll kommer att få betala tillbaka underhållsstödet till Försäkringskassan.
Betala underhåll vid delad vårdnad
Underhållsbidraget tar inte så stor hänsyn till hur ansvaret är fördelat mellan föräldrarna, det handlar om var barnet stadigvarande bor och kostnaderna som medföljer boendesituationen. Om barnet till största delen bor hos den ena föräldern är den andra skyldig att betala underhåll. Bor barnet växelvis hos båda föräldrarna ska inget underhållsbidrag betalas. Det finns också en möjlighet att göra avdrag från det avtalade underhållsbidraget om barnet bor fem dygn i följd eller mer, alternativt minst sex dygn under en månad, hos föräldern som betalar underhåll. Umgängesavdraget är 1/40 per dag. Underhållsbidraget minskar alltså med 1/40 per dag som barnet bor hos föräldern som betalar underhåll.
Måste man betala underhåll om man inte har vårdnaden?
Ja, föräldrar har alltid en ekonomisk skyldighet gentemot sitt barn.
Svar på frågan – måste du betala underhållsbidrag?
Om du och din exman har ett eller flera gemensamma barn som mestadels bor hos honom, är du skyldig att betala underhållsbidrag. Hur mycket underhållsbidrag du ska betala bestäms utifrån barnets behov, men också utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Du ska således inte kunna bli skyldig att betala mer underhållsbidrag än du har råd med. Om det är så att din skyldighet att betala underhållsbidrag har bestämts till en summa som du faktiskt inte har råd att betala, exempelvis för du har gått med på ett oskäligt avtal eller för att dina ekonomiska förutsättningar väsentligen har ändrats sedan underhållsbidraget fastställdes, kan det bli aktuellt att jämka det avtal eller den dom som fastställer villkor för underhållsbidraget. Genom en jämkning kan underhållsbidragets storlek sättas ned. I andra fall är du emellertid skyldig att betala underhållsbidraget. Om du inte betalar, kan din exman istället få underhållsstöd från Försäkringskassan som du sedan blir du skyldig att ersätta försäkringskassan.
Med vänliga hälsningar,
Familjerättsadvokaterna
Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Caroline Landberg är utbildad jurist vid Stockholms universitet och har bland annat uppdrag som målsägandebiträde och offentligt biträde för vårdnadshavare inom LVU. Hon agerar ombud i mål om äktenskapsskillnad, kvarsittanderätt samt barns vårdnad, boende och umgänge.