Skip to main content
God man och förvaltare

Kan en dement ge förskott på arv?

Hej,

Min mormor är dement och en av mina kusiner har blivit god man till henne. Nu har min mormor gett bort ganska mycket pengar till den kusinen och jag känner mig osäker på om detta var något hon ‘egentligen ville’. Får hon ge gåvor till kusinen som är hennes goda man utan att någon annan kontrollerar det?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Trots att din mormor har fått en god man förordnad till sig, har hon fortfarande rättshandlingsförmåga, vilket innebär att hon exempelvis kan ge bort gåvor. I vissa fall kan en gåva som en dement person ger bort emellertid återgå. Detta förutsätter att gåvan ogiltigförklaras på grund av att den getts bort under påverkan av demens. För att gåvan till din kusin ska återgå, måste det alltså kunna visas att gåvan hade ett samband med din mormors demens.

Som god man kan din kusin i viss utsträckning förfoga över din mormors egendom, vilket innebär att hen exempelvis kan ge bort din mormors egendom. En gåva förutsätter dock att din mormor är införstådd med innebörden av gåvan och att hon därefter ger sitt samtycke. Ett samtycke som ges under påverkan av demens, kan vara ogiltigt och medföra att gåvan ska återgå. Om din kusin utnyttjat din mormors demens för att komma åt din mormors pengar, är detta förstår olämpligt. Som nära släkting kan du ansöka hos överförmyndaren om att kusinen ska entledigas från sitt uppdrag som god man.

Om gåvan är giltig, kan den i vissa fall avräknas som förskott på arv. Detta förutsätter dock att den av din kusins föräldrar som är barn till din mormor var avliden när kusinen mottog gåvan.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply