Skip to main content
Övrigt

Registrera äktenskap som ingåtts utomlands, hur gör vi?

Hej,

Jag och min pojkvän ska gifta oss utomlands. Kommer äktenskapet automatiskt gälla i Sverige? Är det något annat vi ska tänka på?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Innan vigseln är det viktigt att ni kollar upp vilka regler som gäller i det land där ni ska gifta er. En del länder kräver exempelvis att ni genomgår en hindersprövning i Sverige och uppvisar ett äktenskapscertifikat innan vigseln. Ett äktenskapscertifikat är ett bevis på att ni får gifta er och att det inte föreligger hinder. Hinder kan vara att någon av er redan är gifta, att ni är nära släkt eller att någon av er är under 18 år. Äktenskapscertifikat och andra intyg som kan behövas utfärdas av Skatteverket. Äktenskapet är giltigt i Sverige om det är giltigt i landet där ni gifter er. Efter vigseln ska ni dock skicka in ett vigselbevis till Skatteverket, som därefter registrerar er som gifta i folkbokföringen.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply