Skip to main content
Övrigt

En vill sälja en vill inte sälja ärvt hus, hur gör vi?

Hej,

Jag och min syster har ärvt våra föräldrars hus. Jag vill sälja huset, men det vill inte hon, vad ska vi göra?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Du och din syster har samäganderätt till huset, vilket innebär att ni äger varsin andel i huset.
Du har rätt att sälja din andel, men kan däremot inte kräva att din syster ska sälja sin andel. Om din syster vill behålla huset kan du föreslå att hon ska köpa din andel av huset. Detta förutsätter att ni kan komma överens om ett pris och du ska inte känna dig tvingad att sälja din andel till ett lägre pris än marknadsvärde, om du inte själv vill det. Du kan även sälja din andel till någon annan, men bör då samråda med din syster, som får samäganderätt med köparen.

För att sälja hela huset, måste både du och din syster sälja era andelar och därför vara överens om att en försäljning ska ske. Om ni inte kan komma överens, kan du begära att huset ska säljas på offentlig auktion. En sådan auktion är vanligen mindre ekonomiskt fördelaktig än en marknadsförsäljning och det är därför bättre för både dig och din syster om ni kan komma överens om försäljning än att du genomdriver en offentlig auktion.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply