Skip to main content
Bodelning & kvarsittanderätt

Undanhålla pengar vid skilsmässa

Hej,

Jag och min man har haft betänketid och ska nu skilja oss. Under betänketiden har han tömt alla sina konton och påstår att han inte har några pengar som ska ingå i bodelningen. Jag tror att han ljuger och t.ex. har satt in pengarna på ett nytt konto. Kan jag kräva att pengarna som försvunnit ska ingå i bodelningen?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Från brytdagen, det vill säga den dag då ni ansökte om skilsmässa, tills den dag då bodelning sker, har både du och din man en redovisningsplikt. Redovisningsplikten innebär att ni ska redovisa alla förhållanden som påverkar er respektive egendom. Om din man har tömt sina konton, har han alltså en plikt att redovisa detta och hur han har använt pengarna. När bodelningen genomförs, utgår man från de egendomsförhållanden som rådde vid brytdagen. Om din man hade pengar på sina konton vid brytdagen, ska alltså dessa pengar räknas in i bodelningen trots att hans konton vid tidpunkten för bodelningen är tomma. Det sagda gäller under förutsättning att pengarna inte var hans enskilda egendom genom exempelvis äktenskapsförord. För att bodelningen ska gå rätt till och bli rättvis, tycker jag att du ska ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. En bodelningsförrättare reder ut era egendomsförhållanden och genomför bodelningen åt er.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply