Skip to main content

Hej,

Jag och min man håller på att separera. Han har aldrig brytt sig om min häst men nu vill han plötsligt ha hästen, kan han få det?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Rättsligt sett räknas en häst som en sak, vilket innebär att den ingår i bodelningen på samma sätt som annan egendom. Vid en bodelning fördelas all egendom som hör till makarnas gemensamma giftorättsgods lika mellan makarna. All egendom som inte är enskild egendom genom exempelvis testamente eller äktenskapsförord tillhör giftorättsgodset. Om hästen inte är din enskilda egendom är den alltså en del av ditt giftorättsgods. Vid bodelningen beräknas först värdet av ert gemensamma giftorättsgods och sedan delas detta värde lika mellan er. Därefter fördelas er egendom med ledning i den värdemässiga fördelningen. I denna fördelning har du som ägare i princip rätt att få hästen. Detta innebär att du får behålla hästen, men att hästens värde avräknas på din del av det gemensamma giftorättsgodset.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply