Skip to main content
Övrigt

Samäganderätt av sommarstuga, hur delas vinsten?

Hej,

Jag och min före detta sambo äger en sommarstuga som vi nu vill sälja. Jag har betalat 60% och min före detta sambo 40%, men han säger att han har rätt till 50% vid försäljning, är det sant?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Om du och din före detta sambo har köpt sommarstugan tillsammans har ni samäganderätt och om ni inte avtalat om något annat gäller samäganderättslagen. Vid försäljning av fastigheten fördelas vinsten enligt samäganderättslagen efter delägarnas andelsinnehav. Detta innebär att du har rätt till 60% av vinsten, medan din före detta sambo har rätt till 40% av vinsten. Din sambos påstående om att han har rätt till 50% av vinsten är alltså felaktigt, om ni inte avtalat om detta. En annan sak är det att ni kan hamna i en ord-mot-ord-situation där du måste kunna visa att du har ett större andelsinnehav än din före detta sambo. Du bör kunna visa detta exempelvis genom kontoutdrag.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply