Skip to main content
Underhållsbidrag

Underhållsbidrag när barnet bor varannan helg?

Hej,

Jag och min före detta man har gemensam vårdnad om vårt barn, men barnet ska bara bo hos mig varannan helg. Måste jag betala underhåll?

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Som förälder är du, tillsammans med barnets pappa, skyldig att svara för barnets underhåll.
Detta innebär att ni tillsammans ska se till att barnet får mat, kläder och annat som barnet har behov av. Med hänsyn till att ert barn mestadels bor hos sin pappa, kommer han ha större utgifter som är hänförliga till barnets underhåll och även om du inte bor med barnet, är du skyldig att betala din andel av dessa utgifter.
Det bästa är om du och barnets pappa kan komma överens om hur mycket du ska betala i underhållsbidrag. När ni bestämmer hur mycket du ska betala ska ni ta hänsyn till barnets behov och era inkomster. Det finns verktyg för att beräkna rimligt underhållsbidrag på Försäkringskassans hemsida. När ni har kommit överens om hur mycket underhållsbidrag du ska betala kan ni upprätta ett avtal.
Om ni inte kan komma överens om underhållsbidraget, kan en domstol genom dom fastställa hur mycket underhållsbidrag du ska betala och när det ska betalas. (Detta förutsätter givetvis att din exman väljer att gå vidare med en stämning.) Domstolen tar då hänsyn till kostnader för att tillgodose barnets behov samt till din och till barnets pappas inkomster. I mångt och mycket blir det en bevisfråga.

Med vänlig hälsning,

Familjerättsadvokaterna

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply