Skip to main content
Övrigt

Ge bort pengar till barnbarn – kan sonen ta dem?

Hej,

Jag vill ge pengar till mitt barnbarn, men är rädd att min son kommer använda pengarna till sig själv. Finns det något sätt jag kan ge pengar utan att min son kan komma åt dem?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Du kan sätta in pengarna på ett konto i barnets namn samtidigt som du meddelar banken att pengarna ska stå under särskild överförmyndarkontroll. Därefter måste du även meddela både barnets föräldrar och överförmyndaren att du har satt in pengar på ett konto till ditt barnbarn med villkoret att kontot ska stå under särskild överförmyndarkontroll. Detta innebär att kontot är ‘låst’ för ditt barnbarn och att din son, som jag förutsätter att förmyndare till ditt barnbarn, endast kan ta ut pengarna med samtycke från överförmyndaren. När ditt barnbarn fyller 18 år låses kontot som huvudregel upp för hen. Du kan dock uppställa ett villkor som innebär att kontot är låst för ditt barnbarn längre än till hens 18-årsdag. Från det att ditt barnbarn fyller 18 år, har hens vårdnadshavare emellertid inga möjligheter att komma åt de pengar du har gett till hen.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Ring eller maila

    Leave a Reply