Skip to main content
Övrigt

Adoptera sambos barn, hur gör vi?

Hej,

Jag och min dotter vill båda att min sambo ska adoptera henne, hur gör vi?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Din sambo kan ansöka hos tingsrätten om att få adoptera din dotter. Tingsrätten bedömer om adoptionen är lämplig och tar härvid främst hänsyn till din sambos lämplighet som adoptivförälder och din dotters intresse av adoptionen. Din dotters intresse av adoptionen kommer i ert fall till stor del avgöras av din dotters relation med sin andra förälder. Ett barn kan endast ha två föräldrar, vilket innebär att en adoption skulle innebära att du och din sambo blir föräldrar till din dotter, medan hennes nuvarande andra förälder inte längre skulle vara förälder i juridisk mening. I princip förutsätter adoptionen därför att din dotters andra förälder saknar vilja eller förmåga att ta ansvar för henne. Att din dotter har en nära relation med din sambo är således inte tillräckligt för att adoptionen ska anses lämplig.

För att adoptionen ska kunna genomföras förutsätts vidare att barnets vårdnadshavare samtycker till adoptionen. Detta innebär att både du, förutsatt att du är vårdnadshavare till din dotter, och eventuell annan vårdnadshavare måste samtycka. Om din dotter är över 12 år krävs dessutom hennes eget samtycke.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply