Skip to main content
Övrigt

När räknas man som sambo?

Hej,

Börjar man räknas som sambo direkt när man flyttar ihop?

 

SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Sambolagen definierar sambor som ett par som stadigvarande bor tillsammans och har ett gemensamt hushåll där de samarbetar om vardagliga sysslor och har någon sorts ekonomisk gemenskap. Generellt anses ett samboförhållande som varat i 6 månader som stadigvarande, vilket innebär att ett par som flyttar ihop inte direkt blir sambor i sambolagens mening. 6-månadersfristen är emellertid inte definitiv, utan det finns andra omständigheter som kan påverka om samboförhållandet ska anses stadigvarande och samboskap kan då uppkomma både tidigare och senare. Den omständigheten att samborna har barn, talar exempelvis för att de ska räknas som sambor tidigare än efter 6 månader.

Med vänliga hälsningar,

Familjerättsadvokaterna

Fråga advokaten ersätter inte kvalificerad juridisk rådgivning. För fullständig rådgivning krävs en genomgång av ärendet och samtliga relevanta omständigheter. Vid behov av juridisk kompetens, rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med oss via telefon eller mejl. Svaret baseras på vid tidpunkten gällande rätt och vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Har du en egen fråga?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

  Advokat Stockholm Familjerätt Stina Zakrisson

  Stina Zakrisson

  Advokat & grundare

  Som advokatbyrå specialiserad på familjejuridik hjälper våra jurister dig att upprätta avtal för att undvika framtida tvister. Har du redan hamnat i en tvist? Vi hjälper vi dig att hitta en hållbar lösning och bistår dig på alla sätt som krävs.

  Ring eller maila

  Leave a Reply