Skip to main content

Gemensam vårdnad eller delad vårdnad

Gemensam vårdnad, eller delad vårdnad som det ibland kallas, innebär att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar för sitt barn. Det innebär att båda föräldrarna har rätt att fatta beslut för barnets räkning om sådana angelägenheter som rör barnet. Det kan handla om exempelvis skolgång, sjukvård eller utfärdande av pass.

Om föräldrar som tidigare haft gemensam vårdnad väljer att separera, fortsätter den gemensamma vårdnaden att gälla utan att domstolen behöver ta någon åtgärd i samband med separationen.

När föräldrar har gemensam vårdnad men inte bor ihop, kan barnet bo växelvis hos dem eller bo hos en av dem. Gemensam vårdnad innebär alltså inte nödvändigtvis att barnet ska bo lika mycket hos bägge föräldrarna.

Gemensam vårdnad – vem bestämmer?

Om föräldrarna har gemensam vårdnad innebär det att båda föräldrarna har rätt och skyldighet att bestämma i frågor av ingripande betydelse för barnet. Det kan gälla beslut om exempelvis vart barnet ska gå i skolan, hälso- och sjukvård eller utfärdande av pass. Dessa beslut kan alltså en förälder inte ensam besluta om. Men vid frågor gällande den dagliga vårdnaden, exempelvis mat eller kläder, är det den förälder som har barnet hos sig som har rätt att bestämma.

Flytt kan behöva ett godkännande

När du delar vårdnaden med en annan förälder måste du få dennes godkännande om du planerar att flytta till en annan kommun eller stad. Skulle din nya bostad ligga mycket nära den nuvarande adressen och därmed inte leda till betydande förändringar för barnen, har du möjlighet att flytta utan den andra förälderns tillåtelse. Detta förutsätter att barnen kan fortsätta i samma skola och inte påverkas i något väsentligt avseende.

Gemensam vårdnad – vem bestämmer?

Hjälp från Familjerättsadvokaterna

Vi kan juridiken och lagarna runt vårdnad av barn. Vi håller oss uppdaterade kring de senaste domarna och hjälper er i den situation ni är i.

Delad vårdnad är utgångspunkten

Barnets bästa i fokus

Beslut som rör vårdnaden av ett barn ska alltid utgå från barnets bästa. Barnets åsikter ska beaktas med hänsyn till barnets ålder och mognad. Gemensam vårdnad om barnet är utgångspunkten i Sverige. Det betyder att domstolen kan besluta att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad, även om ena eller båda föräldrarna motsätter sig det, om det anses vara barnets bästa.

Gemensam vårdnad innebär inte att barnet behöver bo växelvis hos föräldrarna. Barnets boende avgörs utifrån vad som är barnets bästa.

Viktigt med bra kommunikation

Om föräldrar har gemensam vårdnad ska de fatta beslut som rör barnen tillsammans, och måste alltså komma överens. Kommunikation mellan er som föräldrar är därmed viktigt för att inget barn ska hamna i en jobbig situation.

Kontakt med båda föräldrarna

Barn har rätt till en nära kontakt med sina föräldrar. Som förälder har man ett ansvar att se till att barnets rätt till en nära kontakt med sina föräldrar tillgodoses och främjas. Oavsett om du har ensam eller gemensam vårdnad är det alltså viktigt att respektera barnets rätt till en nära kontakt med båda sina föräldrar och att barnet får träffa den andra föräldern vid umgänge eller liknande.

Om ni kommer överens

Om ni som föräldrar är överens kring boende, umgänge och vårdnad kan ni upprätta ett avtal kring detta. Socialnämnden ska godkänna avtalet om det inte är uppenbart att avtalet är oförenligt med barnets bästa. Ett godkänt avtal blir juridiskt bindande på samma sätt som en dom i tingsrätten.

Om ni inte kommer överens

Om ni befinner er i en situation där ni inte kommer överens i frågor gällande barnen kan ni kontakta er kommun och begära ett samarbetssamtal för att försöka nå en överenskommelse mellan er. Om ni fortfarande inte kommer överens kan det bli nödvändigt att låta domstolen avgöra frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Våra jurister bistår er gärna i en sådan process. För att en begäran om ändring i vårdnaden ska kunna tas upp av domstolen, är huvudregeln att den förälder som ansöker ska ha deltagit i ett informationssamtal med socialtjänsten inom ett år före det att ändringen begärdes.

Delad vårdnad

Informationssamtal

Informationssamtal riktar sig till föräldrar som inte bor tillsammans och har meningsskiljaktigheter rörande vårdnad, boende och umgänge. Deltagande i ett informationssamtal är ett krav innan en vårdnadstvist kan inledas i domstol.

Samtalen är kostnadsfria. Föräldrar kan genomföra samtalet antingen gemensamt med den andra föräldern eller individuellt. Enskilda samtal erbjuds dock endast om socialnämnden bedömer att det finns särskilda skäl eller om en av föräldrarna begär detta.

Målet är en överenskommelse

Det är viktigt att informationssamtalet har ägt rum inom ett år innan en ansökan lämnas in till domstolen. Under samtalet får föräldrarna information som kan hjälpa dem att nå en överenskommelse om vad som är bäst för barnet angående vårdnad, boende och umgänge, vilket kan bidra till att förhindra en rättslig tvist. Informationen som ges kan innefatta gällande lagstiftning, hur domstolsprocessen fungerar, hur en utredning om vårdnad och umgänge genomförs, samt hur en konflikt mellan föräldrar kan påverka barnet.

Intyg på deltagande

Efter att ha deltagit i samtalet får du ett intyg som bekräftar ditt deltagande i informationssamtalet.

Relaterade ämnen

Underhållsbidrag till barn

Har du frågor om eller behov av
hjälp med underhållsbidrag?

Underhållsbidrag

Vårdnadstvist

Är inte gemensam vårdnad inte det bästa för barnet? Vi kan hjälp er i en tvist.

Vårdnadstvist

Umgängesrätt

Barn har rätt till umgänge med båda sina föräldrar.

Umgängesrätt

Behöver du en advokat som är expert på frågor som rör barn?

Ställ din fråga till oss, så hjälper vi dig.

    Caroline Landberg

    Caroline Landberg

    Vi är experter på familjejuridik och tillvaratar dina intressen. Vi hjälper dig med alla frågor som kan uppstå i anslutning till skilsmässan och företräder dig i domstol när så krävs.